Çay İçmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir ?

  • 11 Nisan 2017
  • 2.950 kez görüntülendi.
Çay İçmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir ?

Çay Türk milleti için olmazsa olmaz bir içecektir. Güne çaysız başlayınca millet olarak uyanamıyoruz ve kendimize gelemiyoruz bile. Peki, çay içmenin sağlığa faydaları var mı ? Elbette ki her şeyin fazlası zarardır klişesi sebebiyle çayın aşırı tüketimi zararlıdır. Ama kararında miktarda çay tüketiminin bir takım faydaları vardır.

 

KALP KRİZİ ÖNLEYİCİ

Hollanda’da yapılan 15 yıllık bir araştırmaya göre çayın içindeki antioksidanlar kalp krizi riskini azaltıyor. Günde düzenli 2-3 bardak çay içen kadınların meme kanseri olma olasılığının düştüğü gözlemlenmiştir.

 

KEMİK SAĞLIĞI

Siyah çayda bulunan fitokimyasallar güçlü kemik gelişimini destekler ve kemik yoğunluğuna katkıda bulunur.

 

STRES AZALTICI

Siyah çayda bulunan L-theanine uzun süreli konsantrasyon sağladığı çalışmaların ortak göstergesidir. Günde ortalama 2-3 fincan çay içildiğinde stres hormonu olan kortizol seviyesinin azaldığı görülmüştür.

 

AĞIZ SAĞLIĞI

Yapılan araştırmalar siyah çayın plak oluşumunu engellediğini göstermiştir. Ayrıca çürük oluşumuna neden olan bakteri oluşumunu da kısıtlıyor. Dediğimiz gibi her şeyin fazlası zarar. Tam tersi fazla çay tüketimi de ağız sağlığına zarar verebilir.

 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GELİŞTİRİCİ

Çayda ki etilamin adındaki organik madde kanser ve mantar yapan hastalıkların yapısında bulunur. Ama etilamin tek başına zararsızdır. Bu yüzden vücut bu yapıyı önceden tanır ve bağışıklık kazanır.

 

KALP KORUYUCU

Günde 3-4 fincan çay içen bireylerin kalp krizi riski günde 1 fincan içenlere göre %44 oranında azaldığı gözlemlenmiştir. Araştırmayı yapan Harvard başka bir sonuçla da karşımıza geliyor. Araştırmaya göre çay, kötü kolesterol denilen LDL kolesterol seviyesini de oranında düşürüyor.

 

ZAYIFLATICI VEYA KİLO KORUYUCU

Siyah çay özellikle karın bölgesinde ki yağ yakımına katkıda bulunur. Ağırlık kaybına destekleyici görev üstlenir. Tabi ki zayıflayacağım diye fazla çay tüketimi sağlıklı değildir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.