Ağız Ve Diş Sağlığı İçin Ne Yapılmalıdır ?

  • 24 Temmuz 2017
  • 2.503 kez görüntülendi.
Ağız Ve Diş Sağlığı İçin Ne Yapılmalıdır ?

Ağız ve diş sağlığı, sadece dış görünüşe katkıda bulunan bir durum değildir. Ağzın ve dişlerin temiz olması sindirim sistemi başta olmak üzere kalp, beyin, eklem bölgeleri ve böbreklerin sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu sebeplerden dolayı ağız ve diş temizliğine dikkat edilmeli ve rutin olarak bakımı yapılmalıdır.

 

Ağız Ve Diş Sağlığında Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Ağız ve dişler, yüzümüzde en çok dikkat çeken organların arasında yer almaktadır. Konuşurken, gülerken, yemek yerken sıklıkla ağzımızı kullanırız. Bundan dolayı hem dış görünümü hem de sağlığı son derece önemlidir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken konular şu şekilde sıralanabilir:

 

  1. Doktor kontrolü: Dişte meydana gelen hasarları erken fark edebilmek ve tedbir alabilmek için yıl içinde en az 2 defa diş doktoruna gidilmelidir.

 

  1. Beslenme: Diş çürümelerinde şeker etkin bir rol almaktadır. Bakteri ve mikropların ağız içinde birikmesine böylece plak oluşumuna, diş minesinin ve diş etlerinin hasar görmesine neden olur. Şekerli besinler tüketildikten hemen sonra dişler fırçalanmalıdır. Diş sağlığı için kalsiyum, fosfor ve florür içeren gıdalar tüketilmeli; A, D, C vitaminleri açısından zengin bir beslenme programı uygulanmalıdır. Böylece çürüme konusunun önüne geçilebilir. Asitli içecekler de az tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir. Çünkü diş yüzeyinin aşınmasında bu tür içeceklerin etkisi bulunmaktadır. Çok sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklerin kullanımı da dişlere zarar verir.

 

  1. Sigara kullanımı: Diş sağlığının ve genel sağlığın başlıca düşmanı olan sigara içerdiği nikotin ve katran gibi zararlı maddeler nedeniyle dişleri sarartırken diş etlerini de tehlikeye sokmakta ve yavaş yavaş yok olmalarına neden olmaktadır. Ayrıca dişlerin korunmasına ve düşmemesine neden olan kemiklerin hasar görmesi, dokuları yok etmesi ve ağız kanserine yol açması sebebiyle büyük bir tehlike olarak yer almaktadır.

 

  1. Sert cisimler: Fındık, ceviz gibi sert kabuklu kuru yemişlerin dişle kırılmaya çalışılması diş minesine ve dişe zarar verir. Yine kürdan ile dişi kurcalama, uzun süre parmak emme, tırnak yeme durumları da diş için olumsuz sonuçlar yaratır.

 

  1. Doğru fırça seçimi: Yumuşak ve dişlere zarar vermeyen türden bir fırça seçilmelidir ve aynı fırça uzun süre kullanılmamalıdır.

 

  1. Diş fırçalama yöntemi: Dişler, çok sert ve hızlı bir şekilde fırçalanmamalı. Günde 2 defa yaklaşık 45 derecelik bir açı ile yavaş yavaş, nazik ve dairesel hareketler ile fırçalama işlemi yapılmalıdır. En az 2-3 dakika fırçalama işlemi devam etmelidir. Dişin her bölgesi fırçalanmalıdır.

 

  1. İp kullanımı: Diş ipi doğru bir şekilde kullanıldığında dişleri koruyan ve güçlendiren bir uygulamadır. Her kullanımda farklı ip tercih edilmedi ve gergin bir şekilde ip kullanılarak diş eti çevresindeki plaklar temizlenmelidir. Mumlu iplerin tercih edilmesi kullanım kolaylığı sağlayacaktır.

 

Günde en az 1 kere ağız çalkalama gargaraları kullanılmalı; gece yatmadan önce mutlaka fırçalama işlemi yapılmalıdır.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.